Over ons | ViIla Vrede

Over ons

Geschiedenis

Villa Vrede werd in 2013 opgericht naar aanleiding van drie bijeenkomsten tussen de diaconie van de toenmalige Triumfatorkerk, de gemeente Utrecht, organisaties en inwoners die zich sterk maakten voor ongedocumenteerde mensen, en ongedocumenteerde mensen zelf. Tijdens deze bijeenkomsten bespraken zij de levensomstandigheden en uitdagingen van ongedocumenteerde mensen in Utrecht en mogelijkheden om deze te verbeteren. Onder de doelgroep bleek grote behoefte te zijn aan een veilige plek waar zij overdag samen konden komen, naar het voorbeeld van het Wereldhuis te Amsterdam.

Zo geschiedde; na anderhalf jaar voorbereiding opende Villa Vrede haar deuren. Tijdens de voorbereidingen werd de doelgroep nauw betrokken, alsmede in het vormgeven van het concept van de dagopvang. Ook de naam Villa Vrede is samen met de doelgroep bedacht. Het is een samentrekking van Villa Kakelbont (van Pippi Langkous) en vrede (want dat was wat het huis vooral moest bieden). Een naam die nog steeds past bij het Villa Vrede van vandaag!

Missie, visie en waarden

Als Villa Vrede vinden we dat ieder mens het waard is om gezien te worden en om zich te kunnen ontplooien. Ieder individu moet de mogelijkheid krijgen om vanuit eigen talenten bij te dragen aan de samenleving. Talenten van mensen ongebruikt laten is ontzettend zonde en onwenselijk. Ons doel is dan ook om ongedocumenteerde mensen in Utrecht een veilige plek overdag te bieden, waar men kan ontspannen, elkaar kan ontmoeten en zijn/haar talenten kan ontwikkelen.

Hoe we werken aan dit doel, kun je terugvinden in ons jaarlijks beleidsplan. Klik hier om deze in te zien, evenals onze jaarverslagen en - rekeningen.

Team

Villa Vrede wordt gerund door twee coördinatoren: Jaap Meeuwsen en Leonie van Bruggen, voor in totaal 60 uur per week.

Jaap is sinds oktober 2019 werkzaam bij Villa Vrede. Hij heeft een achtergrond in de journalistiek, maar is al jarenlang ondersteuner en belangenbehartiger van mensen in de knel. Hij regelt de facilitaire zaken en financiële administratie en biedt praktische ondersteuning aan bezoekers en vrijwilligers.

Leonie werkt sinds november 2020 bij Villa Vrede. Zij heeft een achtergrond in culturele antroplogie en conflict studies. Binnen Villa Vrede focust ze op de activiteiten en cursussen, interne en externe communicatie, en de vrijwilligers. Ook coördineert zij Project Aan de Slag, een samenwerkingsverband tussen de verschillende hulporganisaties voor ongedocumenteerde mensen in Utrecht.

Daarnaast telt Villa Vrede zo'n 40 - 50 vrijwilligers, die samen zorg dragen voor het huishouden en de activiteiten en een luisterend oor of helpende hand bieden aan onze bezoekers.

Bestuur

Het bestuur werkt op vrijwillige basis en is benoemd voor een periode van ten minste drie jaar.

Op dit moment bestaat het bestuur uit de volgende personen:

  • Voorzitter: Marian de Groot (interim)
  • Penningmeester: Marian de Groot
  • Secretaris: Thieu Römgens
  • Algemeen bestuurslid: Marijke de Jong

Partners

Villa Vrede opereert niet in een vacuum. We werken intensief samen met de andere hulporganisaties en opvanginstellingen voor ongedocumenteerde mensen in Utrecht. Door op de onderstaande logo's te klikken, beland je op de websites van onze samenwerkingspartners.
 

                        

 

                    

Donateurs

Villa Vrede vindt het belangrijk haar eigen koers te kunnen varen, ongeacht de politieke wind die er in het land waait. Daarom probeert zij zo onafhankelijk mogelijk van de overheid te opereren. Hierdoor is ze afhankelijk van donaties van fondsen, instellingen, kerken en particulieren. Het vermogen van Villa Vrede wordt volledig gebruikt voor de vaste lasten en projectkosten. Een uitgebreid overzicht van onze financiële verantwoordingen zijn terug te vinden in onze jaarverslagen.

De onderstaande fondsen en instanties hebben Villa Vrede de afgelopen jaren gesteund: